Menu

Activități culturale

Comunităţile etnice care convieţuiesc împreună au adus o contribuţie importantă la cultura oraşului Moldova Nouă prin sărbătorile, tradiţiile, dansurile şi portul popular specific local.
Pe lângă comunitatea românilor predominantă, în oraşul Moldova Nouă se mai regăsesc următoarele etnii: sârbă, cehă, rromă:

 • comunitatea sârbă este concentrată în cele două localităţi: Moldova Veche şi Măceşti şi din punct de vedere religios respectă calendarul vechi (Crăciunul – 7 ianuarie, Anul Nou 13 – 14 ianuarie, etc.). Rugile celor două localităţi, hramul celor două biserici aduc, prin obiceiurile, tradiţia, dansul şi portul popular, un colorit specific sârbesc culturii oraşului Moldova Nouă.
 • comunitatea cehă este o comunitate mică, de religie catolică, cu tradiţii specifice.
 • comunitatea rromă se remarcă prin arta meşteşugului şi dansurile specifice ţigăneşti.

Ansamblul „Înfrăţirea” al Casei de Cultură Moldova Nouă, prin cele patru formaţii de dansuri (româneşti, sârbeşti, ţigăneşti, dans modern şi de societate), participă anual la o serie de festivaluri, atât în ţară, cât şi în străinătate, şi anume:

 • Festivalul „Alaiul Primăverii”, Reşiţa – 1 mai
 • Maratonul folclorului sârbesc, Timişoara – 15 mai
 • Festivalul Internaţional de Folclor “Hercules”, Băile Herculane – 13 – 15 iulie
 • Festivalul „Proetnica 2007”, Sighişoara – 22 – 24 august
 • Festivalul Internaţional “Velikogospoinski Săbor 2007” de la Rusko Selo, Serbia – 28 – 30 august
 • “Pasuliada 2007”, Veliko Grădişte, Serbia – 14 – 15 septembrie
 • Festivalul Naţional al formaţiilor artistice de la oraşe şi sate – Bucureşti
 • Festivalul Folclorului Dunărean (Brăila, Tulcea)
 • Revelion 2008 în aer liber – 31 decembrie.

Ansamblul Înfrăţirea a fost înfiinţat în anul 1968 prin fuzionarea formaţiei de cântece autentice româneşti din Moldova Nouă (Boşneag) cu formaţia de cântece autentice sârbeşti din Moldova Veche. Ansamblul a fost laureat până în anul 1989 în cadrul a numeroase festivaluri din ţară şi din străinătate.

În anul 1980, Formaţia de cântece autentice sârbeşti a făcut un turneu de 1 lună de zile în Olanda, Danemarca, Suedia, fiind prezentă an de an pe scenele fostei Iugoslavii. Din anul 2001 ansamblului i se alătură Formaţia de cântece autentice ţigăneşti şi Formaţia de dans modern. După anul 1990, Ansamblul a participat la următoarele festivaluri:

 • Alaiul Primăverii – Reşiţa
 • Festivalul Internaţional Hercules – Băile Herculane
 • Festivalul folclorului sârbesc – Timişoara
 • Festivalul dansului ţigănesc – Tg. Mureş
 • Festivalul euro-regional DKMT (România, Ungaria, Serbia)

Împreună cu grădiniţele şi şcolile din localitate Casa de Cultura Moldova Noua desfăşoară activităţi cultural – educative legate de anumite aniversări:

 • Ziua Europei – 9 mai
 • Ziua Copilului – 1 iunie
 • Ziua Armatei – 25 octombrie
 • Ziua Naţională a României – 1 decembrie
 • Spectacol de colinde cu ocazia Sfintelor Sărbători de Crăciun – 22 decembrie

Alte activităţi culturale ce se desfăşoară în cursul unui an:

Dialogul artelor

 • manifestarea îşi propune promovarea artei contemporane romaneşti şi încurajarea schimbului creativ de idei între artiştii romani consacraţi şi cei tineri sau cu vizibilitate redusă;
 • se realizează expoziţii individuale sau de grup cu lucrări de arta plastică;
 • au loc spectacole artistic, la care participa formaţii din cele mai variate genuri muzicale, trupe de dans modern şi clasic;
 • organizare concursuri, de ex. „Suntem liberi ne exprimăm aşa cum simţim!” de desene, fotografii, filme de scurtmetraj, afişe, colaje, compuneri sau orice alt material prin care să exprime în mod artistic o idee, un concept.

Obiceiuri de iarnă în tradiţia populară

 • manifestare premergătoare sărbătorilor de iarnă dedicată schimbului cultural cu localităţile învecinate, dar şi cu zone mai îndepărtate, invitaţii prezentând diverse obiceiuri şi datini populare specifice perioadei;
 • prezentare reţete tradiţionale româneşti din cele mai variate colţuri ale ţării.

Dintre oamenii de cultura ai oraşului Moldova Noua pot fi amintite figurile marcante ale poeţilor Mihai Leonte şi Aleksandar Stoicovici , precum şi cea a pictorului Bogdan Brăila.

În momentul actual nu exista publicaţii locale culturale sub forma revistelor periodice.

Agenda culturală a oraşului Moldova Noua

Principalele zile puse pe agenda culturală a oraşului Moldova Noua sunt următoarele:

“FĂŞANGUL” – manifestare care se desfăşoară în aer liber în lunile februarie – martie, înainte de Postul Sf. paşti şi la care participă toţi cetăţenii oraşului Moldova Nouă. Este organizată de Primărie şi Casa de Cultură din Moldova Nouă, se desfăşoară în mare parte pe străzile oraşului, unde îşi fac apariţia măştile – spectacol de stradă, seara orchestra Casei de Cultură oficiază „Balul măştilor” unde sunt alese şi premiate cele mai frumoase măşti.

Făşangul la Moldova Nouă
Făşangul la Moldova Nouă

 

“Zilele Dunării”
– manifestare organizată de Direcţia pentru Sport din cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin împreună cu Primăria şi Casa de Cultură din Moldova Nouă. Are loc în fiecare an pe 29 iunie, când creştin – ortodocşii îi sărbătoresc pe Sfinţii Pavel şi Petru. Se desfăşoară în aer liber şi este o manifestare cultural – sportivă dedicată tinerilor care participă la diferite concursuri sportive – şah, cros, tenis de masă, pescuit sportiv. După terminarea concursurilor, formaţiile Casei de Cultură susţin un spectacol în cinstea învingătorilor şi nu în ultimul rând a Dunării

“Ceaunul de Aur” din Moldova Veche
– manifestare cultural – sportivă organizată de Organizaţia Locală a Uniunii Sârbilor din Moldova Veche cu sprijinul Uniunii Sârbilor din România, Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Primăria, Consiliul Local şi Casa de Cultură din Moldova Nouă.
– manifestarea are loc în fiecare an la începutul lunii august; incepe cu un program sportiv – fotbal, şah, tenis, pescuit sportiv – după care, la orele prânzului are loc concursul de preparare a ciorbei de peşte. Se continuă apoi cu un spectacol folcloric unde, pe lângă formaţiile Casei de Cultură, participă şi formaţii din judeţele Arad, Timiş, Mehedinţi şi Caraş-Severin, dar şi din Serbia, manifestarea încheindu-se cu un bal.

“Ruga oraşului”
– manifestare organizată de Primăria, Consiliul Local şi Casa de Cultură din Moldova Nouă ce are loc în fiecare an în zilele de 15 – 16 august, când creştin – ortodocşii sărbătoresc „Sfânta Maria sau Adormirea Maicii Domnului”. Se desfăşoară în aer liber, participă, în deschiderea programului, formaţiile Casei de Cultură din Moldova Nouă, urmate de formaţiile şi soliştii vocali profesionişti invitaţi de Primărie.

 

Ruga oraşului la Moldova Nouă
Ruga oraşului la Moldova Nouă

 

Zilele Culturii la Moldova Nouă
– organizate de Primăria, Consiliul Local şi Casa de Cultură din Moldova Nouă, se desfăşoară în fiecare an în luna octombrie pe parcursul a două zile. Atât în prima, cât şi în cea de-a doua zi, la orele dimineţii sunt programate simpozioane pe diferite teme (integrarea europeană, mediul înconjurător, sănătatea, ingineria, informatică, literatură), unde sunt invitaţi ca lectori profesori universitari, doctori, ingineri. În prima seară, corul şi formaţiile de dans modern, etno şi de societate ale Casei de Cultură Moldova Nouă, împreună cu cele mai bune formaţii de acest gen din şcolile din Moldova Nouă, susţin un spectacol artistic, după care urmează discotecă pentru toţi participanţii. În a doua seară, formaţiile de dansuri populare, împreună cu orchestra Casei de Cultură prezintă un spectacol folcloric, iar seara se încheie cu un bal pentru toţi participanţii.

Vremea
Cotații carburanți