Activități culturale

Comunităţile etnice care convieţuiesc împreună au adus o contribuţie importantă la cultura oraşului Moldova Nouă prin sărbătorile, tradiţiile, dansurile şi portul popular specific local.
Pe lângă comunitatea românilor predominantă, în oraşul Moldova Nouă se mai regăsesc următoarele etnii: sârbă, cehă, rromă:

  • comunitatea sârbă este concentrată în cele două localităţi: Moldova Veche şi Măceşti şi din punct de vedere religios respectă calendarul vechi (Crăciunul – 7 ianuarie, Anul Nou 13 – 14 ianuarie, etc.). Rugile celor două localităţi, hramul celor două biserici aduc, prin obiceiurile, tradiţia, dansul şi portul popular, un colorit specific sârbesc culturii oraşului Moldova Nouă.
  • comunitatea cehă este o comunitate mică, de religie catolică, cu tradiţii specifice.
  • comunitatea rromă se remarcă prin arta meşteşugului şi dansurile specifice ţigăneşti.

Ansamblul „Înfrăţirea” al Casei de Cultură Moldova Nouă, prin cele patru formaţii de dansuri (româneşti, sârbeşti, ţigăneşti, dans modern şi de societate), participă anual la o serie de festivaluri, atât în ţară, cât şi în străinătate, şi anume:

  • Festivalul „Alaiul Primăverii”, Reşiţa – 1 mai
  • Maratonul folclorului sârbesc, Timişoara – 15 mai
  • Festivalul Internaţional de Folclor “Hercules”, Băile Herculane – 13 – 15 iulie
  • Festivalul „Proetnica 2007”, Sighişoara – 22 – 24 august
  • Festivalul Internaţional “Velikogospoinski Săbor 2007” de la Rusko Selo, Serbia – 28 – 30 august
  • “Pasuliada 2007”, Veliko Grădişte, Serbia – 14 – 15 septembrie
  • Festivalul Naţional al formaţiilor artistice de la oraşe şi sate – Bucureşti
  • Festivalul Folclorului Dunărean (Brăila, Tulcea)
  • Revelion 2008 în aer liber – 31 decembrie.

Ansamblul Înfrăţirea a fost înfiinţat în anul 1968 prin fuzionarea formaţiei de cântece autentice româneşti din Moldova Nouă (Boşneag) cu formaţia de cântece autentice sârbeşti din Moldova Veche. Ansamblul a fost laureat până în anul 1989 în cadrul a numeroase festivaluri din ţară şi din străinătate.

În anul 1980, Formaţia de cântece autentice sârbeşti a făcut un turneu de 1 lună de zile în Olanda, Danemarca, Suedia, fiind prezentă an de an pe scenele fostei Iugoslavii. Din anul 2001 ansamblului i se alătură Formaţia de cântece autentice ţigăneşti şi Formaţia de dans modern. După anul 1990, Ansamblul a participat la următoarele festivaluri:

  • Alaiul Primăverii – Reşiţa
  • Festivalul Internaţional Hercules – Băile Herculane
  • Festivalul folclorului sârbesc – Timişoara
  • Festivalul dansului ţigănesc – Tg. Mureş
  • Festivalul euro-regional DKMT (România, Ungaria, Serbia)

Împreună cu grădiniţele şi şcolile din localitate Casa de Cultura Moldova Noua desfăşoară activităţi cultural – educative legate de anumite aniversări:

  • Ziua Europei – 9 mai
  • Ziua Copilului – 1 iunie
  • Ziua Armatei – 25 octombrie
  • Ziua Naţională a României – 1 decembrie
  • Spectacol de colinde cu ocazia Sfintelor Sărbători de Crăciun – 22 decembrie

Alte activităţi culturale ce se desfăşoară în cursul unui an:

Dialogul artelor

  • manifestarea îşi propune promovarea artei contemporane romaneşti şi încurajarea schimbului creativ de idei între artiştii romani consacraţi şi cei tineri sau cu vizibilitate redusă;
  • se realizează expoziţii individuale sau de grup cu lucrări de arta plastică;
  • au loc spectacole artistic, la care participa formaţii din cele mai variate genuri muzicale, trupe de dans modern şi clasic;
  • organizare concursuri, de ex. „Suntem liberi ne exprimăm aşa cum simţim!” de desene, fotografii, filme de scurtmetraj, afişe, colaje, compuneri sau orice alt material prin care să exprime în mod artistic o idee, un concept.

Obiceiuri de iarnă în tradiţia populară

  • manifestare premergătoare sărbătorilor de iarnă dedicată schimbului cultural cu localităţile învecinate, dar şi cu zone mai îndepărtate, invitaţii prezentând diverse obiceiuri şi datini populare specifice perioadei;
  • prezentare reţete tradiţionale româneşti din cele mai variate colţuri ale ţării.

Dintre oamenii de cultura ai oraşului Moldova Noua pot fi amintite figurile marcante ale poeţilor Mihai Leonte şi Aleksandar Stoicovici , precum şi cea a pictorului Bogdan Brăila.

În momentul actual nu exista publicaţii locale culturale sub forma revistelor periodice.

Agenda culturală a orașului Moldova Nouă

Principalele zile puse pe agenda culturală a oraşului Moldova Noua sunt următoarele:

Fășancul/Fărșangul

Sărbatoarea Fășancului/Fărșangului (originea numelui este cel mai probabil germană și semnifică mască ori carnaval) precede postul sărbătorilor pascale și începe în prima duminică după lăsata secului (februarie-martie) cu fășancul copiilor. Urmatoarele două zile sunt atribuite nunții și respectiv înmormântării. Simbolistica evenimentului e una complexă. Prin satiră, ironie și măști se evidențiază aspectele negative ale vieții privite însă cu umor, dar și trecerea către un an nou, cu speranța că acesta va fi mai bun (înmormantarea simbolică e a anului ce tocmai a trecut, cu toate relele). Acest adevărat spectacol în aer liber în mod tradițional e interactiv, oferind șansa purificării fizice și sufletești simbolice prin atingerea participanților cu o nuia. Seara, orchestra Casei de Cultură oficiază „Balul măştilor” unde sunt alese şi premiate cele mai frumoase măşti. Evenimentul este urmat de un bal, evident mascat.

Balul de Paști

În fiecare an, în zilele de Paști, se organizează cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local Moldova Nouă un bal la care participă întreaga comunitate. Se sărbătorește prin dans și muzică populară, participanții fiind îmbrăcați în costume tradiționale.

1 iunie, Ziua Copilului

Ziua Internațională a copilului e sărbătorită în fiecare an la data de 1 iunie. 

Casa de Cultura Moldova Nouă, cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local, dedică această zi copiilor prin evenimente culturale, sportive și artistice, spectacole, ateliere, surprize și cadouri de tot felul.

Ziua Dunării

În fiecare an, pe 29 iunie, când creştin – ortodocşii îi sărbătoresc pe Sfinţii Pavel şi Petru se sărbătoriește Ziua Dunării prin expoziții, activități cultural-sportive dedicate tinerilor care participă la diferite concursuri – şah, cros, tenis de masă, pescuit sportiv, acțiuni de ecologizare a fluviului și de promovare a importanței acestuia pentru localitățile riverane. După terminarea concursurilor, formaţiile Casei de Cultură susţin un spectacol în cinstea învingătorilor şi nu în ultimul rând a Dunării. 

Ceaunul de Aur din Moldova Veche

Eveniment deja consacrat, desfășurat anual la începutul lunii august încă din anul 2001, Ceaunul de Aur e un eveniment complex, cultural-sportiv și gastronomic. Realizat de Organizaţia Locală a Uniunii Sârbilor din Moldova Veche cu sprijinul Uniunii Sârbilor din România, Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Primăria, Consiliul Local şi Casa de Cultură din Moldova Nouă, e un concurs internațional, deoarece printre participanți se numără și echipe din Serbia.

Ziua debutează cu pescuit  și competiții sportive (fotbal, şah, tenis). Echipele participante dau frâu liber apoi măiestriei și prepară cele mai gustoase ciorbe de pește după rețete uneori secrete, sperând să obțină trofeul. Ziua se încheie cu un spectacol de dansuri populare, în special sârbești, din diferite zone, muzică, voie bună, degustarea ciorbelor, premierea câștigătorilor  și focuri de artificii.

Ruga/ Zilele Orașului

Fiecare localitate are un Sfânt Protector. Cel al orașului Moldova Nouă este Sfânta Maria, fapt pentru care, în fiecare an, în zilele de 15 – 16 august, când creştin – ortodocşii sărbătoresc „Sfânta Maria sau Adormirea Maicii Domnului” se celebrează, în aer liber, Ruga /Zilele orașului. Manifestarea e organizată de Primăria, Consiliul Local şi Casa de Cultură din Moldova Nouă. Publicul e întâmpinat cu dans și muzică populară, activități sportive, dar și cu spectacole ale unor artiști consacrați la nivel național ori chiar artiști din Serbia invitați de Primărie.  Faleza Dunării e împânzită cu tarabe cu mancare. Există chiar și o zonă rezervată parcului de distracții care face în special deliciul celor mici și o zonă cu tarabe ce vând produse din cele mai variate. La final, cei prezenți au parte de un senzațional spectacol pirotehnic deasupra Dunării.

Festivalul de Film de pe faleza Dunării

International Film Festival e un eveniment relativ recent, care a debutat în 2018 la inițiativa Casei de Cultură Moldova Nouă, însă a reușit încă de la prima ediție să capteze atenția publicului. Proiecțiile de film pentru toate gusturile și categoriile de vârstă încântă în fiecare seară spectatorii, timp de o săptămână, pe faleza Dunării.

Zilele culturii

Timp de câteva zile, de obicei în luna octombrie, Moldova Nouă prin Casa de Cultura și cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local se bucură de evenimente culturale: de la spectacole, la proiecții de film, concerte, simpozioane pe diferite teme (integrarea europeană, mediul înconjurător, sănătatea, ingineria, informatică, literatură), expoziții ori lansări de carte. Seara,  corul şi formaţiile de dans modern, etno şi de societate ale Casei de Cultură Moldova Nouă, împreună cu cele mai bune formaţii de acest gen din şcolile din Moldova Nouă, susţin un spectacol artistic, după care urmează un bal pentru toţi participanţii. Formaţiile de dansuri populare, împreună cu orchestra Casei de Cultură susțin spectacole folclorice.  Manifestarea e una cu tradiție, bucurându-se deja de peste 40 de ediții de succes. 

Sărbătorile de iarnă

În fiecare an sărbătorile de iarna sunt prilej de bucurie și concerte de colinde din cele mai variate, realizate de grupuri de toate vârstele. Luna cadourilor e și momentul în care evenimente inedite precum “Crăciun în casa minorităților naționale” (cu scopul de a promova tradițiile și obiceiurile comunităților și de a promova socializarea, dar și cunoașterea și împărtășirea valorilor cultural-tradiționale), ateliere de creație ori expoziții. Începutul de an aduce în prim plan Crăciunul sărbatorit pe rit vechi de catre comunitatea sârbă, care păstrează ritualuri străvechi deosebite.

Vremea
Cotații carburanți