Resurse turistice

manastirea bazias

Mănăstirea Baziaș, cu biserica ei ce poartă hramul Înălțării Domnului,a fost considerată din totdeauna cea mai mare sfințenie a sârbilor ortodocși din Clisura Dunării.Acest fapt se datorează tradiției acestor locuri  care leagă numele mănăstirii și al înființării ei de numele primului arhiepiscop  al sârbilor Sf .Sava Nemanjic, despre care se spune că s-ar fi adresat vântului cu cuvintele „Baș  ziaș „, de aici rămânând numele așezării și al mănăstirii scriu iereul Vasa Lupulovic și profesorul Borislav D. Krstic în cartea lor „ Istoricul așezarii Baziaș – Istoricul Mănăstirii Baziaș, apărută în anul 1998 la Editura Uniunii Sârbilor din România

 

legenda lui attila

Movila aflată în sud -vestul insulei Ostrov- Moldova Veche și herghelia de cai sălbatici ce trăiește pe insulă au dus la apariția legendei lui Attila.Legenda spune că Attila a fost îngropat în mare taină, iar toți oștenii care l-au îngropat au fost omorâți pentru că locul unde se afla mormântul lui Attila să rămână secret.Attila avea un armăsar negru cu stea în frunte pe care doar el îl putea călări , iar după moartea sa unul din fii săi a scos armăsarul din grajdi pentru al îmblânzi dar acesta a fugit.Supărat, fiul lui Attila a trimis în urmărirea lui câțiva oșteni călare pe iepe roșii,însă noaptea când aceștia se odihneau , iepele au fugit cu armăsarul.Acesta auzise chemarea stăpânului său găsind locul tainic al mormântului , unde a rămas pentru al păzi.Se mai spune că noaptea sufletul lui Attila încalecă chipeșul armăsar pentru a străbate în galop nesfârșitele câmpii ale Eurpei.Atracția cea mai mare ar constitui-o însă mormântul lui Attila , acesta fiind înmormântat în trei sicrie:unul de aur, unul de argint și unul de fier., împreună cu armele și bijuteriile sale.Printre comorile îngropate în mormânt s-ar afla și sabia lui Attila – supranumită și „ Sabia lui Dumnezeu”.

cascada01b

Cascadele din aria naturală botanică Valea Mare sunt situate în apropierea satului Padina Matei, comuna Gârnic, la o altitudine de 500- 700 metri.Cascadele de pe raul Mudavița sunt cunoscute și sub denumirea de „ Cascada de la coliba lui Drăghici” și „Cascada de la Moara lui Căpeț'' și au înălțimi cuprinse între 15 si 20 metri.Accesul la cascade se face din drumul județean Moldova Nouă – Padina Matei.

Aria specială de protecţie avifaunistică Ostrovul Moldova Veche 01Aria este încadrată în Regiunea Biogeografică Europeană, conform normelor europene. Categoria şi tipul ariei protejate: arie specială de protecţie avifaunistică, Categoria IV IUCN.

Căi de acces: Orşova- Moldova Nouă-Pojejena-Baziaş - DN57 până în localitatea Moldova Veche.

Tipuri de habitate: Habitate specifice zonelor umede Suprafaţa: 1627,0 hectare.

Limitele rezervaţiei: este situată pe teritoriul administrativ al oraşului Moldova Noua, judeţul Caraş-Severin.

Peștera Gaura cu Muscă 01Peștera este situată 12 km aval de Moldova Nouă județul Caraș Severin la cca. 30 m desupra nivelului Dunării. Se poate ajunge din șoseaua ce străbate Defileul Dunării, 12 km aval de Moldova Nouă, în locul în care se află un izvor cu apă potabilă.

A fost locuită în perioada Hallstatt fiind un adăpost ideal pentru omul primitiv. Poziția ei, cu intrarea prin care domină Dunărea a făcut ca în epoca medievală sa fie fortificată și armată cu tunuri și o mică garnizoană de soldați. Astăzi se mai văd fortificațiile de la intrare făcute înca de la 1460 și refăcute de mai multe ori, folosite până prin 1880.

Rezervaţia Naturală Valea Mare 01Rezervaţia este încadrată în Regiunea Biogeografică Europeană, conform normelor europene. Categoria şi tipul ariei protejate: rezervaţie naturală, Categoria IV IUCN

Căi de acces: Orşova- Moldova Nouă - DN57 până în localitatea Moldova Nouă, după care se urmăreşte drumul judeţean ce leagă oraşul Moldova Nouă de Padina Matei. Imediat la ieşire din Moldova Nouă, pe partea dreaptă pe sensul de mers Padina Matei se descrie teritoriul acestei rezervaţii.

Tipuri de habitate: Habitate de pădure şi stâncărie. Suprafaţa rezervaţiei: 1179,00 hectare.

Stânca Babacaia 01Stânca Babacaia (Babacai, Baba Gaia sau Baba Geea) este o apariţie ciudată, relativ aproape de malul românesc, cu o înălţime de 7 metri, la nivelul normal al Dunării în defileu şi care este singura apariţie de acest gen de pe toţi cei 140 de kilometri dintre Baziaş şi Gura Văii-Porţile de Fier. Ea reprezintă un martor de eroziune, calcaros, de vârstă cretacică, rămas din vechea albie plină de gherdapuri, după cum le spunea Al. Vlahuţă, în fapt zone strâmte prin care apa curgea vijelios. Prezenţa ei a generat tot felul de legende locale, ba chiar unora le-a aprins aşa de tare imaginaţia, încât au inclus-o în categoria aşa numitelor simulacre ale civilizaţiei pelasgilor, asociind numele de Baba Geea – Mama Pământ, cu Dochia lui

Parcul Natural Porţile de Fier 01Parcul Natural Porţile de Fier este o arie protejată înfiinţată prin Legea nr.5/2000 privind aprobarea Planului de Amenajare a Teritoriului Naţional - Secţiunea a III a - Zone Protejate, ca un teritoriu în care remarcabila frumuseţe a peisajelor şi diversitatea biologică pot fi valorificate în condiţiile păstrări nealterate a tradiţiilor, iar calitatea vieţii comunităţilor să fie rezultatul unor activităţi economice ale locuitorilor, deşfăşurate in armonie cu natura.

Parcul Natural Porţile de Fier corespunde categoriei V IUCN: "Peisaj protejat: arie protejată administrată în principal pentru conservarea peisajului şi recreere".

Peștera Gaura Haiducească 01Peștera Gaura Haiducească este situată pe teritorul Parcului Natural Porțile de Fier. Are o lungime de 1370 m și se află la 3 km de Moldova-Nouă.

Peștera reprezintă porțiunea subterană a Ogașului Găurii, care înainte de captare curgea prin actuala Poiană a Peșterii. Galeriile și sălile sunt dezvoltate în cea mai mare parte pe un sistem de diaclaze și totalizează 714 m; din aceștia 372 m sunt accesibili prin insurgență și 342 m prin resurgență. Un parâiaș zglobiu pătrunde în peșteră pe sub o poartă monumentală înaltă de 10 m și largă de aproape 20 m pentru a parcurge o sală enormă de peste 100 m lungime, 60 m lățime maximă și circa 25 m înălțime.

 
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de
Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a
Uniunii Europene sau a Guvernului României.

www.inforegio.ro
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi
www.fonduri-ue.ro