Calendarul evenimentelor culturale

Nr.

Descriere activităţi

Perioada de desfăşurare

1

„DEDA MRAZ”, „NOVA GODINA” – sărbători de iarnă, serbări şi baluri ale comunităţilor 

Este o manifestare a comunitatilor sârbesti din Moldova Veche şi Măceşti; se asociază cu prima şi a doua zi de Crăciun pe rit vechi, adică 7 – 8 ianuarie, şi Anul Nou pe rit vechi, adică 13 – 14 ianuarie.

Pe data de 7 ianuarie formaţia de cântece şi dansuri populare sârbeşti a Uniunii Sârbilor din Moldova Veche prezintă un spectacol la Căminul Cultural din Moldova Veche, iar pe data de 8 ianuarie un spectacol la Căminul Cultural din Măceşti, După spectacole atât în Moldova Veche, cât şi în Măceşti, se organizează baluri pentru toţi cetăţenii din cele două localităţi.

Pe 13 – 14 ianuarie Căminul Cultural organizează Revelionul pe rit vechi cu participarea orchestrei Casei de Cultură.

7-8 Ian, 13-14 Ian

 

2

„FĂŞANGUL” / „FĂRŞANGUL”

Este o manifestare care se desfăşoară în aer liber în lunile februarie – martie, inainte de Postul Sf. pasti şi la care participă toţi cetăţenii localităţii Moldova Veche. Este organizată de Primărie şi Căminul Cultural  din Moldova Veche, se desfăşoară în mare parte pe străzile oraşului, unde îşi fac apariţia măştile – spectacol de strada, seara orchestra  oficiază „Balul măştilor” unde sunt alese şi premiate cele mai frumoase măşti.

Feb- Mar

 

3

„BALUL DE PAȘTE”

Este o sărbătoare ce are loc în zilele de Paști și este o tradiție veche a orașului Moldova Nouă la care participă tineri și vârstnici îmbrăcați în port popular .Evenimentul este organizat de către Primăria și Consiliul Local Moldova Nouă. Această tradiție se desfăsoară pe platoul din fața Casei de Cultură din Bosneag.

Mar-Apr

 

4

„1 IUNIE – ZIUA COPILULUI”

Casa de Cultura Moldova Nouă, cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local, dedică această zi copiilor prin evenimente culturale, sportive și artistice, spectacole, ateliere, surprize și cadouri de tot felul.

Iun

5

„ZIUA DUNĂRII”

În fiecare an, pe 29 iunie, când creştin – ortodocşii îi sărbătoresc pe Sfinţii Pavel şi Petru se sărbătoriește Ziua Dunării prin expoziții, activități cultural-sportive dedicate tinerilor care participă la diferite concursuri – şah, cros, tenis de masă, pescuit sportiv, acțiuni de ecologizare a fluviului.

29 Iun

6

„SEARĂ DE OPERĂ ÎN NATURĂ”

Este un concert de muzică clasică ce are loc în Iunie. Evenimentul se desfășoară pe faleza Dunării din Moldova Nouă.Acesta este organizat de Parohia Adormirea Maicii Domnului Moldova Nouă .

Iun

7

„CEAUNUL DE AUR” din Moldova Veche

E o manifestare cultural – sportivă organizată de Organizaţia Locală a Uniunii Sârbilor din Moldova Veche cu sprijinul Uniunii Sârbilor din România, Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Primăria, Consiliul Local şi Casa de Cultură din Moldova Nouă.

Manifestarea are loc în fiecare an la începutul lunii august; incepe cu un program sportiv – fotbal, şah, tenis, pescuit sportiv – după care, la orele prânzului are loc concursul de preparare a ciorbei de peşte şi servirea acesteia la căminul Cultural Moldova Veche. Se continuă apoi cu un spectacol folcloric unde, pe lângă formaţiile Casei de Cultură, participă şi formaţii din judeţele Arad, Timiş, Mehedinţi şi Caraş-Severin, dar şi din Serbia, manifestarea încheindu-se cu un bal.

Aug

8

RUGA / ZILELE ORAȘULUI”

Manifestare organizată de Primăria, Consiliul Local şi Căminul Cultural din Moldova Veche ce are loc în fiecare an în zilele de 15 – 16 august, când creştin – ortodocşii sărbătoresc „Sfânta Maria sau Adormirea Maicii Domnului”. Se desfăşoară în aer liber, participă, în deschiderea programului, formaţiile Casei de Cultură din Moldova Nouă, urmate de formaţiile şi soliştii vocali profesionişti invitaţi de Primărie.

Aug (15 Aug)

9

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FILM”

Proiecțiile de film pentru toate gusturile și categoriile de vârstă încântă în fiecare seară spectatorii, timp de o săptămână, pe faleza Dunării.

Aug

10

ZIUA PENSIONARILOR”

Este o manifestare dedicată exclusiv persoanelor de vârsta a treia. Se organizează competiții de sah, table, rummy, dar și o masa gratuită și un bal în care se vor sărbători cele mai longevive cupluri din localitate, respctiv cele mai longevive persoane din localitate. Seara se va încheia cu un spectacol de teatru.

1 Oct

11

ZILELE CULTURII”

Organizate de Primăria, Consiliul Local şi Căminul Cultural din Moldova Veche, se desfăşoară în fiecare an în luna octombrie pe parcursul a două zile. Atât în prima, cât şi în cea de-a doua zi, la orele dimineţii sunt programate simpozioane pe diferite teme (integrarea europeană, mediul înconjurător, sănătatea, ingineria, informatică, literatură), unde sunt invitaţi ca lectori profesori universitari, doctori, ingineri. În prima seară, corul şi formaţiile de dans modern, etno şi de societate ale Casei de Cultură Moldova Nouă, împreună cu cele mai bune formaţii de acest gen din şcolile din Moldova Nouă, susţin un spectacol artistic, după care urmează discotecă pentru toţi participanţii. În a doua seară, formaţiile de dansuri populare, împreună cu orchestra Casei de Cultură prezintă un spectacol folcloric, iar seara se încheie cu un bal pentru toţi participanţii.

Oct

12

„SĂRBĂTORILE DE IARNĂ – CRĂCIUN FERICIT!”

În ajunul Crăciunului, Primăria, Consiliul Local şi Casa de Cultură din Moldova Nouă organizează „Ziua colindătorilor”, ziua când copiii din grădiniţe, şcoli şi liceu, de la cel mai mic la cel mai mare, vin la Primărie să colinde conducătorii şi angajaţii instituţiilor, fiind răsplătiţi de aceştia din urmă cu cadouri. Seara formaţiile Casei de Cultură şi ale şcolilor prezinta un spectacol artistic.

23 Dec

13

„CONCERTUL DE CRĂCIUN”

Este un spectacol de colinde de Crăciun, dar şi piese celebre de muzică simfonică.

25-26 Dec

 

Vremea
Cotații carburanți